Dragen

Dragen

Waarom dragen?
Het dragen van onze kindjes doen we eigenlijk allemaal al. Alleen noemen we het dan (op)tillen. Naast een handige kinderwagen, een heerlijk bedje of die leuke box in de kamer vinden kindjes het erg fijn om bij hun ouders te zijn. Huidhonger wordt dat genoemd. Zeker jonge baby’tjes hebben de behoefte aan de nabijheid van hun ouders. Het is goed voor de hechting en voor de mentale en fysieke ontwikkeling. Je geeft je kindje de geborgenheid die het nodig heeft. Het vasthouden van je kindje in je armen is best gezellig, maar echt praktisch is het niet. Het dragen met een draagdoek of ergonomische drager is veel handiger. Je hebt je armen vrij en het gewicht wordt goed over je lichaam verdeeld ( onderzoek heeft uitgewezen dat de rugspieren zich beter ontwikkelen) waardoor het minder zwaar is dan je kindje tillen.

Voordelen voor baby’s
Wanneer jij je kindje draagt, zit hij/zij in een gezonde oftewel ergonomische houding wat goed is voor de heupen en de rug. Daarnaast hebben veel baby’s last van zogenoemd babyleed, zoals reflux of krampjes. Door het dragen kunnen ze hier minder last van hebben. In een draagdoek krijgt je baby door de voortdurende beweging een natuurlijke “darmmassage” waardoor hij of zij een betere doorbloeding en spijsvertering krijgt. Daarnaast zal jouw lichaamswarmte een pijnstillend effect hebben op het buikje van je baby. Doordat een baby rechtop gedragen wordt, zal hij of zij ook minder last van reflux hebben.

Wanneer dragen?
Dragen kan eigenlijk altijd. Er is geen maximale tijd dat je kindje in een draagdoek of ergonomische drager mag zitten. Dit heeft alles te maken met een natuurlijke houding waarin het ruggetje alle ruimte krijgt.

De één draagt alleen buitenshuis, als vervoersmiddel. De ander draagt alleen als het kindje ergens last van heeft. Weer een ander draagt de gehele dag door. Doe gewoon waar jij je prettig bij voelt. Soms omdat het praktisch is, denk bijvoorbeeld aan het huishouden, boodschappen doen, drukke winkelstraten of als je meerdere kindjes hebt rondlopen. Maar ook voor plekken zoals stranden, bossen of drukke evenementen is het heerlijk om je kleine gewoon dicht tegen je aan te hebben. Je kindje zit hoog waardoor hij/zij alles goed kan zien en je hoeft niet te stunten met een wagen.

Naast dat dragen gewoon heel fijn is, kan het je ook helpen in bepaalde situaties, zoals tijdens een zwangerschap of met rugklachten. Lees hiervoor het kopje “dragen in specifieke situaties”.