Draagdoeken & Dragers

Draagdoeken & Dragers

Waarmee dragen?
Er zijn veel verschillende draagdoeken en dragers te koop. Het allereerste verschil zit hem in de ergonomie van de drager. In een ergonomische drager zit een kindje in de natuurlijke houding (met een bol ruggetje en knietjes hoger opgetrokken dan de billetje) en is het gewicht voor de ouder goed verdeeld.
Door op de volgende punten te letten, draag je je kindje ergonomisch en dus comfortabel!
– draag je kindje altijd rechtop en met het gezicht naar je toe
– zorg dat je kindje van knieholte tot knieholte wordt ondersteund
– zorg dat het ruggetje van je kindje zijn natuurlijk ronde houding kan behouden
– verdeel het gewicht van de drager of draagdoek goed over je schouders, rug en heupen

Hieronder volgt een overzicht met de verschillende draagdoeken en dragers. Niet elk systeem is geschikt voor elke ouder. Ik kan je erbij helpen om de juiste keuze te maken.

– De rekbare doek is waarschijnlijk de bekenste draagdoek. Hij is gemaakt van tricot en heerlijk zacht. Door de rekbaarheid kun je de rekbare doek van te voren om knopen en daarna je kindje erin doen. Daardoor is hij makkelijk in gebruik. De rekbare doek is zeer geschikt en wordt veel gebruikt voor het dragen van pasgeboren kindjes. Met een rekbare doek draag je je kindje op je buik.

– De geweven doek is het langst te gebruiken en op verschillende manieren. Door de diagonale rek vormt de doek zich op de juiste manier om je kindje en jouw lijf en biedt het jullie beide de juiste steun. De geweven doek is op verschillende manieren te knopen waardoor je op de buik, rug en heup kunt dragen. Hij is beschikbaar in verschillende lengtes en materialen. De geweven doek is geschikt vanaf dag 1 tot in de kleutertijd.

РDe Ringsling is een korte doek met aan 1 kant 2 ringen waardoor je de andere kant van de doek haalt. Hierdoor hoef je een ringsling niet te knopen en is hij makkelijk en snel in gebruik. Met een ringsling draag je asymmetrisch, over 1 schouder.  De ringsling is geschikt vanaf dag 1 tot in de kleutertijd.

– De Mei Tai bestaat uit een rechthoekig rugpand met twee heupbanden en twee schouderbanden er aan. Doordat het gewicht evenredig over je schouders, rug en heupen wordt verdeeld, kun je je kindje met een Mei Tai comfortabel op je buik of rug dragen. Sommige Mei Tai’s hebben een verstelbaar rugpand. Afhankelijk van de breedte en de hoogte van het rugpand is een Mei Tai te gebruiken vanaf dag 1 tot in de kleutertijd.

– Een ergonomische drager wordt ook wel een voorgevormde drager, draagzak of Soft Secure Carrier (SSC) genoemd. Doordat de ergonomische drager is voorgevormd hoeft deze niet om geknoopt te worden. Daardoor is hij makkelijk in gebruik. De ergonomische drager is er in vele verschillende modellen en stoffen. De meeste sluiten geheel of deels met klittenband of gespen. Door de juiste verdeling over schouders, rug en heupen, biedt de ergonomische drager de juiste comfort.

– Niet ergonomische dragers
Helaas zijn er naast ergonomische draagsystemen ook niet-ergonomische dragers. Let daarom bij de keuze voor een drager op de houding van je kindje en het comfort voor de ouder. Dus geen recht ruggetje, bungelende beentjes, met het gezichtje vooruit en pijn in de nek of schouders van de ouder.

 Dragers in ons assortiment
– Tula Free to Grow half buckle vanaf geboorte tot maat 86/92
– Manduca vanaf maat 56/62 tot 98
– Hoppediz primeo geschikt vanaf geboorte tot 86/92
– Hoppediz Bondolino Plus geschikt vanaf geboorte tot maat 86
– Integrababy maat 1 geschikt vanaf geboorte tot 86
– Kokadi taitai toddler geschikt vanaf maat 92 tot maat 110
– Tula Toddler carrier geschikt vanaf maat 86-92 tot 104
– Rose and Rebellion Big Kid van maat 104 tot 122
– We are Wovens 56 tot 86